bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

  • Khasiat minyak zaitun - Siri Rahsia Ramuan Minyak Morhabshi Minyak zaitun adalah salah satu bahan yang terdapat dalam Minyak Morhabshi Firman Allah Taala: “Demi buah tin dan bu...

8 Feb 2011

Isu Pembelian Kapal Peronda Pesisir Pantai TLDM - Bukti Tony Pua Ni Pandai Nak Mampus???

Ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua menambah "Hatta dalam kelas yang amat tinggi, Lockheed Martin dan General Dynamics, dua syarikat persenjataan terbaik dan terbesar di dunia, membina kapal perang Littoral (LCS) Amerika Syarikat dengan nilai kurang daripada AS300 juta (RM913 million) pada tahun 2004," kata Pua.

Berita penuh klik sini.


Nak membandingkan harga di tahun 2004 dengan tahun 2011 malah penyerahannya pula mungkin mengambil masa 3-5 tahun??? Memang otak Tony Pua ni cap ayam agaknya...Berikut petikan daripada sesawang "Wikipedia" untuk harga kapal-kapal perang yang Tony Pua katakan (harga tahun 2010);


Foto: KD Hang Tuah di "Naval Base" Labuan. Kapal perang jenis Friget adalah kapal perang terpakai (HMS Mermaid) ini dibeli daripada Tentera laut Diraja British pada tahun 1977. Kapal perang yang ditauliahkan pada tahun 1966.

"On 29 December 2010, Lockheed Martin and Austal USA received contracts to build more Littoral Combat Ships (LCS) for the U.S. Navy. The new contracts give each shipbuilding team one ship to build now, with another in 2011. Two more per year for each team will follow in 2012, 2013, 2014 and 2015. The contract for Lockheed's ship, the yet-to-be-named LCS 5, is for $437 million. The contract for LCS 6, Austal USA's ship, is for $432 million. The contract awards were announced one day before the prices were to expire. Sean Stackley, the Navy's top weapons buyer, in a conversation with reporters on 29 December 2010 noted that the LCS program was now well within the Congressional cost cap of $480 million per ship. The average per-ship target price for Lockheed ships is $362 million, Stackley said, with a goal of $352 million for each Austal ship. Government-furnished equipment (GFE), such as weapons, add about USD25 million to each ship. Another USD20 million is figured in for change orders, and a "management reserve" is also included. All told, Stackley said, the average cost to buy an LCS should be between USD430 million and UDS440 million[".

Sumber klik sini.

USD 440 juta = 3.1 X 440 juta = RM 1.364 billion sebuah. Bab kapal-kapal perang/peronda lain korang carilah sendiri kat sesawang "Wikipedia" lah ye..... Potong stim betul, Tony Pua ni, aku baru "check" satu jenis kapal perang, harga dia dah lari dekat RM 500 juta!!!

Mungkin Tony ni ingat rakyaat Malaysia sekarang ni semua "bodoh-bodoh" belaka dan hanya akan merima apa sahaja yang mereka cakap bulat-bulat!!!


Malah bagi penulis jikapun harga kapal-kapal peronda persisir ini jauh lebih mahal sekalipun, jika ianya boleh mewujudkan peluang-peluang pekerjaan untuk anak-anak negeri ini, mengurangkan pengaliran matawang ke luar negara, "multiplying factor" untuk rantaian ekonomi hasil kegiatan ekonomi di dalam negara dan "transfer technology", pastinya ia masih menguntungkan negara dari segi pelaburan jangka panjang dan dirasakan berbaloi!!! 

Jika dirujuk pada sesawang "Wikipedia" selama inipun kebanyakkan kapal-kapal perang kita adalah merupakan kapal-kapal perang terpakai. Jestru sudah sampai masanya TLDM dinaik taraf, dilengkapi dengan kapal-kapal perang baru dan "sophisticated" yang dibina oleh anak-anak tempatan. Apa pula pandangan pembaca???







Foto: "Professor" Tony Pua.

1 comment:

  1. satu lagi bro
    yang si bangang ni compare
    bukan jenis kelas kapal yang sama
    yang kita nak beli kelas corvette
    yang dia letak harga kelas opv ape jadahnya
    waktu gov umum beli apv dulu dia compare dgn main battle tank
    lagi satu harga 6 billion tu termasuk pemindahan pembinaan teknologi kapal dari perancis
    1 buat kat sana yang 5 tu buat kat sini
    so duit kita dikitar semula kat dlm malaysia je

    ReplyDelete

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3