bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

  • Tinggalkan sedikit - Kata orang tua² dalam setandan kelapa bukan semua boleh jadi santan. Ada sebiji dua yang dipanggil nyior komeng. Biasa kita tengok ada motivator atau ustaz...

3 Jan 2016

Buat Laporan Polis!!! RM 40.4 Billion Hutang 1MDB Dah Hilang ???



Dulu....Masa hutang 1MDB menjangkau sehingga 41 Billion, ramai yang report polis.....Kononnya rakyaat akan terbeban dengan hutang 1MDB.

Tun M pun bising kata RM 42 billion kena songlap oleh Najib dan kunco2nya.....

Habis...dek kena fitnah yang disebar....IPO pun X jadi nak dikeluarkan....

X jadi diapungkan saham 1 MDB. Bukan kah itu menghampiri tindakan sabotaj???

Sekarang apabila 1MDB dah melupuskan sebahagian assetnya....dan hutang telah dikurangkan sebanyak RM 40.4 billion. Daripada RM 42 billion dikurangkan kepada RM 1.6 billion, X ada ke sesiapa yang nak buat laporan polis sebab, hutang, RM 40.4 billion milik 1MDB dah hilang???

Sumber klik sini dan sini.


27 comments:

  1. Artikel BODOH buat apa jawab.

    ReplyDelete
  2. Bayar hutang hasil untung lepas cukai kah?

    ReplyDelete
  3. Lancaulah najib ..jual tanah kerajaan nak bayar hutang. Atok ngah blogger bumiyang pun boleh buat. Jual semua Najib ..bagi punah negara ni ..kat mahsyar nanti kau jawablah

    ReplyDelete
  4. Apa bengap sangat tahap jauh dibawah Mad Maslan....tang hilang Tanah yang patut bagi kat Bumiputera hangus apa cer???

    Tang asset Power Plant jatuh kat tangan asing apa cer??? Tang konon 1MDB untung 2030% tapi hangus duit semua bagi kat along apa cer???

    Andai tak ada 1MDB ada akan hilang semua benda tuh???? Dah bapak bugis bengap, menteri bengap, pre-paid buttlickers blogger macam nih seribu kali bengap...jahanam Malaysia!!!

    ReplyDelete
  5. Apa pun syarikat yg tidak mengungtungkan.bayar hutang berbilion2 termasuk interest...sekakarang apa harta yg ada..yg melabur diluar negara.apakah hasilnya?

    ReplyDelete
  6. woiii pukimak
    hutang 1mdb memang telah langsai tapi tanah2 dan syarikat2 malaysia telah terjual bagaimana?..bodoh cai najib ni kalau 1mdb tak ditubuh takder lah tanah2 kat sungai besi tu terjual..bahlol

    ReplyDelete
    Replies
    1. contoh mudah, anak ku buat hutang sana sini lepas tu suruh ayah dia bayarkan hutang2 tu, maka segala tanah kepunyaan ayahnya terpaksa dijual...........lepas tu ayah dia gigit jari jelahkan?

      Delete
  7. Salam Bro,Jual harta nak bayar hutang,ape ke bendenya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn anon 14:40..
      Sepatutnya 1MDB kena buat 3 kerja dlm seminggu utk mengurangkan hutang2nya, ikut kata mat maslan

      Delete
  8. Nampak Sgt Kau Orang Tak Faham Fakta 1mdb.....Tnah yg dijual milik 1mdb laa woiiiii....

    ReplyDelete
  9. tnh tu milik 1MDB la woiii

    ReplyDelete
  10. Apa punya artikel ...bangang nak mampus! Duit bayar hutang tu pakai duit siapa? .kalau menulis tu jadilah orang yg cerdik sikit..

    ReplyDelete
  11. Tanah kalau d beri pada bumipitera akhir jual juga ke kapir laknatullah...
    Mmg bangsa yg namanya bumiputera bengap macam kau org di atas...

    ReplyDelete
  12. sama dengan blog ni...bumiyang mana najib nak jual lagi lepas ini

    ReplyDelete
  13. Owner blog ni patut pikir dah shutdown blog bangang ni. Buat keje lainlah dik. Buat keje halal. Kalau susah dapat keje, pergi tanya Mat Maslan ..menteri umno kau tu

    ReplyDelete
  14. Woi...bangang!!!!!
    Ko ingat mrk buat perjanjian bodo dan bangang mcm era 22tahun tu ker???!!!!
    Lain kali baca dan selidik betul2 bukan main hentam jer....
    Korang ingat mrk sebodoh itu ker mcm era 22 tahun yg gila sampai kiamat nak mewahkan anak dan kroni.Nak jadikan mana2 pm sebagai pm boneka mrk dgn segala urusan yg menguntungkan masuk dlm poket mrk.
    Klu tak krn 1mdb...rakyat sampai skrg tak tahu di sebalik kenapa mahdey sanggup sertai bershit 4.0 demi menjatuhkan 1mdb.Semuanya krn ingin memewahkan kroni dan menyusahkan rakyat di kemudian hari.
    Udah2 lah korang kutuk 1mdb...sekurang2nya ada rakyat dan mgkin org kpg korang yg ditaja pegi haji dgn wang 1mdb.Sejak 2015...dh lbh 1000 org pegi haji dgn 'hutang' 1mdb.Syarikat kroni2 yg bertahun2 wujud....ada ker bagi peluang mcm tu???!!!!!
    Dasar tak tahu diuntung....dpt br1m....kutuk!!!
    Bukannya nak bersyukur....
    Periksalah balik era 22 tahun....ada ker?!!!!Yang ada...makin ramai bangsa asing jadi jutawan dan sesen pon mrk tak bagi dgn mrk....
    Gst.....klu ikut era 22tahun...pernah bercdg nak buat tapi takut....takut kroni bising...takut hilang sokongan cina...
    Dgn sst...mrk boleh larikan cukai...mrk boleh tipu sana sini....mrk boleh catukan stok barangan keperluan dan jual dgn rakyat dgn harga tinggi...
    Gst...semua sistem dilakukan online dan sehari perolehan mrk boleh dilihat jumlah cukai sebenar.DAN TAK SEMUA BARANGAN KENA GST...otak bangkai jer pikir gst 24jam.
    Skrg belum lagi kedengaran barangan dicatu krn kpdnk n lhdn tahu mana2 syarikat yg memegang stok sama simpan atau dah diedar.
    Yang kutuk lebih2 tu krn mrk msh percaya dgn manusia yg mendaulatkan waris dan kroni agar mrk sentiasa kaya dan mewah atas angin.Mrk tak pernah memberi peluang kpd org yg sedar akan penyelewengan dahulu utk diperbaiki demi kepentingan rakyat....
    Korang berani ker suruh legasi era 22 tahun ubah segala perjanjian berat sebelah yg pernah dibuat dahulu??!!!!!Gerenti wakilnya akan spin sana sini dgn penuh ligat....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woi sengal ..yg pm kau dok buat ni apa ke bendenya ..kau tu patut pikir apa yg kau cakap ..bodoh nak mampus ..pm kau tu dahlah penipu ..menyamun lak lagi ..

      Delete
  15. Ipo tu tak dpat apung sb klembapan 1mdb klua pnyata kwgn stiap thun. Pa kena mgena ngan sbotaj. Utang 42bilion memang dh setle. Tp cuba kau jwb mana pergi 42 bilion yg diorang utang tu. Kt dlm lbg jubo kau ke??. Gonjol la lu bloger.. Dan yg kau bela sgt 1mdb ni apehal. Dhla 1 sen pun xmyumbang pape kt rkyt. Tp xtwla kalau najib selitkan 1 bilion kt lubang jubo kau skeluarga

    ReplyDelete
  16. Tk wujud 1mdb.. tk de hutang.. itu fakta...jd tk perlu nk jual kepentingan negara pd org luar semata mata nk langsai kn hutang yg di buat utk tujuan yg entah hapa2..!! Ngapa tk jual je malaysia ni.. grenti dpt byr hutang 1mdb tu.. mungkin ada lebihan duit utk najib & kunco2 utk enjoy.. jual la..

    ReplyDelete
  17. Saman saja puak2 yang menipu rakyat berkaitan dengan prestasi IMDB ni,

    ReplyDelete
  18. 1mdb ada hutang mereka bising. Bila 1mdb sudah clear hutang mereka bising juga. Gila ke ini orang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. org settle utang ngan untung perniagaan... bukan jual reta... bongok..

      Delete
  19. Anak Bukit Jelutung4 January 2016 at 09:55

    Tahniahlah kerana dapat bayar hutang.
    Hebat. Janji telah ditunaikan.

    Cuma apa ertinya.....
    Hutang dah hampir langsai.

    Tanah tumpah darah dah jadi milik orang.

    Sedih, mendengar lagu "anak kecil bermain apa" (warisan)

    HIDUP MELAYU.

    ReplyDelete
  20. Cuba Blogger bagitau... berapa banyak keuntungan dan hasil 1MDB yang telah diperolehi??? Pastinya jawapannya tiada, melainkan menjual harta dan aset untuk menutup hutang.

    ReplyDelete
  21. Yang sipenjual ckp jual dgn harga 7 billion lebih,sipembeli pulak ckp beli cuma 5 billion lebih.Yang mana satu betul ni?Mohon pencerahan sikit supaya aku tak pening kepala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LAGI MUNG PENING LAGI AKU SUKA,SENANG SIKIT AKU NOK TIPU LAIN KALI,KALU MUNG MERENG LAGI BAGUS

      Delete
    2. amon 6 jan 01.18,
      INSYAALLAH aku takkan jadi mereng kerana ALLAH telah memberi aku otak yang cukup sempurna untuk membezakan yang mana hak yang mana bathil.Syukur aku kepada ALLAH.

      Delete

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3