bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

4 Sep 2013

Subsidi 2012 Berjumlah RM 18.92 Billion - Berapa Banyak Yang Masuk Kantung Penyangak???

Kita cuma berbicara jika subsidi ditarik balik, kerajaan akan dapat menjimatkan wang beberapa billion.....

Kita terlepas pandang kesan disebalik penarikan balik subsidi... Contohnya harga petrol dan diesel naik 20 sen, tetapi peniaga2 akan menaikkan harga barangan mereka berganda-ganda....

Kesannya terhadap ekonomi berganda2...Belum lagi pengecutan ekonomi disebabkan rakyaat takut untuk berbelanja....

Ironinya saban tahun berlaku ketirisan terhadap subsidi yang diberikan.... Ada "penyangak" yang menjual barangan subsidi pada harga pasaran bebas (petrol dan diesel) dan bagi barangan kegunana isi rumah (LPG, minyak masak, gula, tepung dll) pula diseludup ke luar negara....

Jika ketirisan sebanyak 30% berlaku... RM 5.7 billion "dirompak" daripada rakyaat dan negara!!!!!

Jestru kerajaan dan rakyaat perlulah memainkan peranan mereka....

Jika mereka yang mengibar bendera "lain" pada hari kemerdekaan kerana menghina negara wajar dihatuhkan hukuman "mati" bagaimana dengan "penyak2 ini" ???

Yang jelas negara tidak memerlukan mereka!!!

2 comments:

  1. ABANG MOTOR SAID:
    Yg bising pasal minyak naik (sebenarnya bukan minyak naik) ialah kawan2 saya yg hisap rokok sekotak RM10 satu hari 2 kotak...kawan2 saya ini minum kat OldTown (konon nak jaga standard)..ada kawan2 saya yg heboh sgt ialah yg pakai kereta 4X4 (takde bisnes pun) cuma nak join Club...< Sewawtu sain agreement...pegawai Bank pun gelak dalam hati ! Melayu OH! Melayu

    ReplyDelete
  2. Salam ISAC...,saya tertarik dan setuju benar apa yang dikatakan oleh saudara Anon 11:26.sekarang ini anakx melayu sudah kaya raya,naik RM0.20 celah gigi saja,tiapx hari bakar duit lebeh dari itu?.betul tak.alehkan sikit subsidi rokok yang kita bakar tiapx hari ke minyak kereta.

    ReplyDelete

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3