bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

  • Tinggalkan sedikit - Kata orang tua² dalam setandan kelapa bukan semua boleh jadi santan. Ada sebiji dua yang dipanggil nyior komeng. Biasa kita tengok ada motivator atau ustaz...

24 Jul 2016

Kes 1MDB di AS Hanya Strategi Pro Tun Untuk Jatuhkan Najib???


Jika ini hanyalah kerja2 jahat Pro Tun, nampaknya strategi mereka X banyak beza dengan gang Anwar Ibrahim.....

Maklumlah....Tun M merugikan Tok Guru Anwar satu ketika dulu....

Sumber klik; http://www.mynewshub.cc/2016/07/22/rpk-imbau-kes-1mdb-di-as-ulangi-drama-kes-di-perancis/

10 comments:

  1. sendiri gali lubang, sendiri terjun lubang lah..masih nak menegakkan benang basah...

    ReplyDelete
  2. Mudah je kes ni, takda kena mengena dengan rakyat Malaysia.
    US tak mahu sistem financialnya disalahguna oleh penjarah untuk tujuan melupuskan duit haram. Artikel ni dicilok from blog dinturtle Original;

    "1MDB bukannya di saman dalam kes ini.

    ... money laundering adalah berpunca dari wang wang 1MDB dan ianya melalui system kewangan Amerika. Memang lah bukan 1MDB yg disaman. Yang dinyatakan ianya adalah wang 1MDB berjumlah USD3.5 billion yang di curi.

    Dinyatakan seterusnya wang2 tersebut digunakan untuk membeli assets berbagai . Nak saman 1MDB kenapa? 1MDB adalah pihak yang dicuri wang nya. Ini adalah fakta simple yang wajib di fahami.

    Apabila wang dicuri, dan digunakan untuk tujuan lain, ianya adalah money laundering. Yaani kesalahan besar di dalam dunia kewangan diseluruh dunia.

    Walaupun kita di Malaysia tidak kesah wang 1MDB dicuri atau ditipu melalui Petrosaudi Jv dan Aabar BVI, ini tidak bermakna negara lain memandang ringan kes money laundering.

    Ini baru pertama ..rampasan assets. Kenapa buat kes rampasan assets sebelum kes criminal? Sebab ianya utk memastikan harta2 tersebut tidak dicairkan!. ( atau ditukar nama orang lain )

    Seterusnya akan ada criminal proceedings di US dan Swiss mahupun Singapore. Dan semua kes kes ini defendan nya pasti bukan 1MDB.. defendan mestilah nama2 yg sama dlm kes Kleptocracy ini.

    Dan jangan harap nak lihat nama MO1 sebagai defendan dalam mana2 kes selagi dia berjawatan.
    ( copy dari FB Yaakob Osman )

    Di atas adalah satu penerangan mudah apa yang patut kita fahami mengenai kes DOJ US sita aset yang berasal dari dana 1MDB."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ada aset yg mrk rampas ker?
      Atau sekadar tuduhan tanpa bukti dan di mana tindakan akan diambil jika benar berlaku spt didakwa.
      Klu dpd saudara din penyu...agak sukar dilayan krn berat sebelah dlm penulisan.

      Delete
  3. Baru ko tau ye bertapa Tun ni dikagumi Amerika, apa tak nye Amerika pun ikut telunjuk Tun nak jatuhkan Najib!!....eh tapi kan kah Obama tu kawan baik Najib??....

    ReplyDelete
  4. Mamak keling di beri jawatan PM...melayu x da kah?..Timbalan bnm pun mamak jugak....last last hahahahaha..melayu memang dah lupa..hahahha...bagi la kat orang Johor ka atau terenganu jawatan pm...kembalikan kekuasaan melayu....

    ReplyDelete
  5. Ada badut tu report polis mengatakan kereta aku dicuri. Tapi aku tengok kereta aku elok jer ada kat rumah. Tak kena curi pun.
    Rasa rasa korang, betulke tidak kepala hotak badut tu?.. Protungg

    ReplyDelete
  6. Ada badut tu report polis mengatakan kereta aku dicuri. Tapi aku tengok kereta aku elok jer ada kat rumah. Tak kena curi pun.
    Rasa rasa korang, betulke tidak kepala hotak badut tu?.. Protungg

    ReplyDelete
  7. Hoi bapok tua. Baliklah kat Malaysia kalau nak buat fitnah. Menyorok kat pub kat london bolehlah. Binatang punya org

    ReplyDelete
  8. Jibby tak nak main golf lagi ke dgn Obama? Sign byk2 TPPA..kes 1mdb boleh settle punya beb...

    ReplyDelete
  9. baru blogger mabuk tu tahu yg tun M lebih power dr najib sampai amerika pun dengar cakap tun M..
    najib percaya blogger mabuk dedak .. pakat kedua duanya terjun masuk lubuk..

    ReplyDelete

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3