bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

  • Tinggalkan sedikit - Kata orang tua² dalam setandan kelapa bukan semua boleh jadi santan. Ada sebiji dua yang dipanggil nyior komeng. Biasa kita tengok ada motivator atau ustaz...

17 Dec 2015

Mengapa Perjanjian Tun M Dengan Syarikat Konglemerat Berat Sebelah???



Ini baru YTL dalam kes ERL.

Bagaimana pula dengan konsessi2 lebuhraya?

Pemilik konsessi IPP2.....

Prasarana terpaksa mengambil-alih Putra, Star dan Monorail yang asalnya projek penswastaan di era pemerintahan Tun M.

Malah banyak "bailout" yang dilakukan oleh Tun M di zamannya. Antaranya klik sini.

Samada pendekatan Tun M benar atau salah...Tetapi bahangnya sedang dirasakan oleh kita semua...

Agak ironi PM yang kononnya terhebat dalam sejarah Malaysia sebaliknya dilihat lebih banyak mengutamakan kroni berbanding rakyaat....

Sumber klik sini.

7 comments:

  1. Masa zaman dulu ..manalah ada transport nak ke klia ..syarikat mana yang mampu nak bina erl ke klia ..bagi je kat syarikat yang mampu buat ..non issue ..dah buat kenalah dapat balik roi ..nama pun meniaga ..nak semua murah ..jalan kaki jelah ke klia ..afterall ..bukan hari2 kau nak ke klia ..orang yg jadikan issue ni pun gi klia naik kereta ..erl ni tengok sendiri jelah ..tak pernah pun penuh macam public transport lain ..patutnya bagilah discount kat public transport yg rakyat guna ..bagi discount giler2 ..barulah betul ..

    ReplyDelete
  2. Bro, time tu kerajaan komited menjana duit utk dberikan semula kpd rakyat dlm bentuk subsidi. Sebab tu kenaikan tol dan sebagainya jarang di dengar dan kalau ada pun, kenaikannya sangat minimum.

    Kerajaan yang ada sekarang ni, mengurangkan segala macam subsidi, tetapi gagal untuk mengekang segala macam kos. Persoalannya, ke manakah perginya semua duit yang kononnya telah berjaya dijimatkan tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bina sekolah, bina hospital, beli peralatan hospital, tanggung kenaikan ubat-ubatan bina universiti, bayar kakitangan kerajaan yang makin bertambah, bayar peruntukan sekolah selepas yuran dimansuhkan, duit nak selenggara itu ini (jalanraya, bangunan kerajaan, kuarters), bayar pampasan dan lain-lain tu pakai duit mana...

      Pendapatan memang la bertambah,perbelanjaan juga bertambah...
      Masa harga minyak naik, boleh la tampung itu ini, masa harga minyak turun, masih nak berlagak hidup mewah macam dulu jugak ke??

      Delete
  3. Dahulu masa era DrM bab sabsidi ni golongan susah ke.. kaya ke semua dapat sabsidi ... petrol... beras .. tambang ... dll ... skrg dan tukar pendekatan.. supaya golongan sasaran sebenar yang layak terima subsidi ... betul lah cara ini.

    ReplyDelete
  4. Nasib baik laa tinggalan warisan Tun iaitu PETRONAS dan kelapa sawit....bolehla Najib..duk belanja...banyak sangat cash a king berbanding pendapatan baru yg cuba dijana oleh Najib....kalau x tinggalan warisan Tun....dah lama dah malaysia bankrap...

    ReplyDelete
  5. Ooo pencinta mamak madey ade kat sini.. so kalau madey buat bende tu mahal..berat sebelah.. naik tiap2 tahun oklah? sbb die tu madey?

    tp kalau pm lain buat semua tak betul.. kalau subsidi berbillion bangla, mynmar, pelacor cina, penyeludup thailand yang kongsi kenyang.. cerdik di mana ye sistem subsidi ala madeey buat tu?

    kasi subsidi sikit jer tp loses berlubang sana sini.. tol mahal.. masuk parking mahal.. erl mahal..lrt mahal.. sape yg untung? rakyat ke atau madey an kroni?

    jimat kos kasi duit cash pada rakyat laa.. bukan bangla yg dapat..
    jgn taksub sgt la bro.. mcm org pas plak

    ReplyDelete
  6. Mahdey mengaku dia bodo dlm bab menyemak terma perjanjian....atau dia ada kawtim dgn syarikat2 tersebut.
    Bagi aku mudah...mmg mrk bodo dan bangang dlm membuat perjanjian tersebut.Sepatutnya terma utama spt kenaikan perlu dikaji sedlm2nya dan bukan menguntungkan kroni semata2.Klu mahdey tak puas hati dgn perjanjian tersebut sepatutnya tolak dan buka pada syarikat lain.Betul2 menyusah rakyat jelata dan kroni yg untung atas angin hanya senyum melihat wang berterbangan jatuh ke riba.
    Satu lagi...nak buat putrajaya.Mula2 jual tanah dgn rega rm3xxjuta kpd syarikat kroni dgn jaminan kerajaan.Bila nak bina putrajaya...kerajaan beli balik dgn rega lebih rm2billion...Bagaimana urusan jual beli bodo dan bangang tersebut boleh dilakukan.Kenapa tak bina terus...kenapa perlu jual dan beli balik dgn wang rakyat berlipat kali ganda.Perkara ini hangat diperkatakan skrg dan hrp ia tidak benar.Tetapi klu benar...mmg celaka lah mrk yg salah guna wang rakyat.
    Skrg kerajaan cuba mengurangkan tol dgn plbgai inisiatif dan cara...hrp ia berjaya dan tiada lagi perjanjian2 bodo dan bangang yg suatu hari nanti akan menyusahkan anak cucu cicit kita.

    ReplyDelete

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3