bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

9 Mar 2010

Pilihanraya Kerajaan Tempatan Panggil SPR - Apa Muslihat LGE?????


PP cuba pulihkan pilihan raya k'jaan tempatan
Low Chia Ming
Mac 6, 10
11:37am
http://www.malaysiakini.com/news/125826

Dua hari sebelum Pakatan Rakyat meraikan ulang tahun kedua mereka merampas, Pulau Pinang, kerajaan negeri hari ini mengumumkan pilihan raya kerajaan tempatan akan diadakan semula. Pilihan raya itu membabitkan dua majlis tempatan - Majlis Tempatan Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Tempatan Seberang Perai (MPSP)

Menurut Ketua Menteri, Lim Guan Eng, surat telah dihantar kepada Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf pada 4 Mac lalu meminta mereka menguruskan perjalanan pilihan raya berkenaan. Perkara itu, kata Lim terkandung dalam Perkara 113 (4) Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi "undang-undang persekutuan atau undang-undang negeri boleh memberi kuasa kepada SPR menjalankan apa-apa pilihan raya yang lain daripada yang dinyatakan dalam Fasal (1)."

Lim juga berkata pihaknya bersedia berbincang dengan SPR bagi menyelaraskan perjalanan pilihan raya kerajaan tempatan itu. Pilihan raya kerajaan tempatan yang terakhir dihentikan sejak 40 tahun lalu oleh kerajaan Barisan Nasional. Sebelum itu, pilihan raya itu didakwa mampu mengembalikan keberkesanan pihak berkuasa tempatan menjalankan tugas di kawasan masing-masing.

Lim juga pernah dilaporkan berkata, pelbagai masalah yang berlaku di peringkat tempatan sekarang adalah kerana kegagalan pihak berkuasa tempatan menjalankan tugas seperti yang diharapkan oleh rakyat. Ketika dihubungi, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata surat berkenaan belum dibawa untuk perhatian suruhajaya itu lagi.

“SPR akan meneliti kandungan surat itu dan membincangkannya sebelum memberikan jawapan (kepada kerajaan Pulau Pinang). “Apapun keputusannya sama ada positif atau negatif, adalah terlalu awal untuk kita perkatakan. Ini membabitkan isu perundangan yang perlu diambil kira," kata Ahmad.Komen Isac;Adakah LGE buang tabiaat ??? Ataupun beliau mahu "berdamai" dengan SPR??? Selama ini SPR hanya menjadi mangsa tohmahan, fitnah dan sumpah-seranah Pakatan Pembangkang. Bagi mereka SPR sememangnya berat sebelah dan memihak kepada BN. Mereka lupa bahawa jika SPR benar-benar berat sebelah, mereka tiadak akan dapat merampas 4 buah kerajaan negeri dalam PRU ke 12 yang lalu.


Samada pelawaan LGE yang mahukan SPR menguruskan PRKT benar-benar ikhlas ataupun mempunyai maksud yang tersirat iaitu mempersendakan SPR, hanya beliau yang mengetahui... Apakah bagi LGE SPR hanya layak untuk menganjurkan pilihanraya bertaraf "kerajaan tempatan" ???

No comments:

Post a Comment

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3