bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

29 Mar 2010

Nak Tanya Ku Li - Kenapa Memandai?????


Tengku Razaleigh kecewa jasanya tidak dikenang

PASIR PUTEH, 18 Mac — Bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah berkata beliau kecewa kerana jasanya menubuhkan agensi itu tidak dikenang bahkan “dimarahi” disebabkan pendiriannya menyokong kerajaan PAS Kelantan menuntut isu royalti minyak.

Anggota Parlimen Gua Musang itu berkata beliau menyokong tuntutan itu kerana menganggap pemberian wang ihsan (bukan royalti) oleh kerajaan pusat satu tindakan yang tidak tepat seolah-olah mengambarkan sebagai “peminta sedekah”.

“Mengikut undang-undang yang saya rangka dan masih dipakai sehingga sekarang Kelantan patut mendapat royalti minyak,” katanya ketika berucap pada majlis sambutan Maulidur Rasul di Sekolah Agama Saniah di sini, hari ini.

Tengku Razaleigh (gambar) berkata beliau menubuhkan Petronas kira-kira 37 tahun lalu atas arahan bekas Perdana Menteri kedua Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein yang ketika itu negeri-negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang tidak mempunyai telaga minyak.

Katanya Razak mahukan beliau merangka satu draf undang-undang supaya negeri-negeri itu akan mendapat royalti minyak sebanyak lima peratus sekiranya telaga minyak dijumpai berhampiran dengan sesebuah negeri itu tanpa menyebut jarak dari pantai.

Menurutnya hasil penubuhan itu Petronas menyumbangkan RM75 bilion setahun kepada kerajaan pusat iaitu 42 peratus daripada pendapatan punca hasil negara. — Bernama
Komen Isac;Cuma nak tanya Ku Li, jika Allahyarham Tun Razak tidak pernah suruh menghadkan jarak kawasan minyak daripada garisan pantai sesuatu negeri untuk melayakkan mereka mendapat "royalti minyak", siapa pula yang memandai masukkan had lingkungan 3batu nautika di dalam Akta Minyak dan Gas 1974?

Yang pasti "orang" tersebutlah yang sebenarnya telah "merampas" hak "royalti minyak" daripada kerajaan negeri Kelantan.....Adakah "orang" itu ialah Ku Li???

1 comment:

  1. Tanda tanya..Ku LI nak apa sebenarnya? Tak letih ke berjuang macam ni? Kenapa tak berjuang macam Tun dan Ibrahim Ali..? Bukankah KU LI juga seorang tokoh UMNO yang hebat?

    ReplyDelete

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3