8 May 2019

Cara Untuk Naikkan Penjualan Minyak Kelapa Sawit??? Menteri PH Sewajarnya Lebih Bijak!!!


Bukankah lebih baik jika Kerajaan mensyaratkan maksima 3x gorengan sahaja utk minyak masak yg diguna di permis2 jualan makanan? Jika penjual2 goreng pisang sukar dikaal-selia, mungkin boleh dimulakan dengan peniaga2 restoran2 makanan segera dan restoran2 mewah.

Selepas itu bolehlah diperluaskan kepada restoran2 biasa, mamak dan peniaga2 kecil.

Ini sangat penting kerana dari segi kesihatan pun umum rakyaat Malaysia terutamanya golongan menengah tahu bahawa minyak sawit & juga minyak2 masalk yang lain akan menjadi bahaya jika ianya digunakan lebih dari 3 kali gorengan. Komponen kimia minyak yang terdedah kepada haba yang tinggi akan menjadikan minyak masak merbahaya untuk dimakan sekiranya digunakan lebih 3 X.

Jestru mengapa tidak pihak kerajaan PH yang bijak laksmana membenarkan permis2 jualan makanan membahayakan nyawa pengguna2 di Malaysia?

Pendekatan ini jika dikuat-kuasakan, akan menjadi,"One stone hit 3 birds".
1) Negara boleh menjual lebih banyak Minyak Sawit (meningkatkan penggunaan domestik membantu industri kelapas awit yang merundun permintaannya), 2) kesihatan rakyaat akan lebih baik, 3)penjimatan kos hospital oleh kerajaan kerana rakyaat akan jauh lebih sihat.

Cadangan meminum minyak kelapa sawit tanpa kajian atau menukar kelapa sawit kepata tanaman buloh dilihat adalah langkah2 yang kurang cerdik Menteri PH.

Sumber klik sini

No comments:

Post a Comment

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.