bumiyang toolbars

Get our toolbar!

Rakan Bumiyang;

Herba Ajaib

  • Tinggalkan sedikit - Kata orang tua² dalam setandan kelapa bukan semua boleh jadi santan. Ada sebiji dua yang dipanggil nyior komeng. Biasa kita tengok ada motivator atau ustaz...

20 Oct 2017

Apabila Kutty Dari Kerala Menggelar Bugis Sebagai Kaum Pendatang???Umum tahu Malaysia ataupun yang pernah dikenali sebagai Tanah Melayu dahulu merupakan sebahagian daripada alam Melayu....malah ada yang mengatakan ianya merangkumi daripada Indochina sampailah Lautan Pasifik di Hawai......Jika paras rupa di ambil-kira ianya mungkin ada benarnya.

Jestru penghijrahan kaum2 Melayu ini di dalam kawasan alam Melayu bukan lah sesuatu yang asing kerana orang Melayu juga dikenali sebagai bangsa pelayar..... Bahkan Panglima Hitam yang merupakan orang kanan Ferdinand Magellan (manusia pertama mengelilingi dunia) merupakan seorang berbangsa Melayu. Malah ada yang berpendapat memandangkan Ferdinand Magellan telah meninggal dunia sebelum melengkapkan pelayaran tersebut, gelaran manusia pertama mengelilingi dunia sewajarnya diberikan kepada Panglima Awang sumber klik sini.

Sambungan.....


Menjelang kemerdekaan Malaysia, 1957 orang2 orang Melayu bukan sahaja menerima kaum2 pendatang seperti India dan Cina sebagai rakyaat Malaysia, malah mereka yang berasimilasi dengan budaya tempatan termasuk berkahwin dengan orang2 Melayu ataupun tidak, asalkan mereka ini beragama Islam, bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan budaya Melayu, telah  diterima sebagai kaum Melayu/Bumiputera.

Sebab itu X hairanlah baba/nyona, India Muslim, Pakistan, Arab bahkan keturunan India Kerala (Kutty) sebagaimana Tun Mahathir juga telah diterima sebagai kaum Melayu.

Ironinya .......Tun M sudah berlagak seperti "Belanda dapat tanah" mahu orang Bugis terutamanya DS Najib pulang ke Sulawesi......Menggelar Bugis sebagai lanun dalam Perhimpunan Kleptokrasi baru2 ini.

Setelah diterima sebagai "Melayu", Tun berlagak umpama penjajah Eropah. Kalau mengikut sejarah......Walaupun Syarikat2 Hindia Timur Belanda, British, Protugis dan Sepanyol melabel pejuang2 Melayu daripada Alam Melayu sebagai lanun kerana menentang penjajahan dan penjarahan mereka.....Merekalah lanun yang sebenar kerana selain menjajah...mereka juga merompak kapal2 dagang dan kapal2 jemaah haji sehingga kerajaan2 Melayu/Islam terpaksa berlindung di bawah kekuasaan Empayar Othammaniah sebagai Amir negara2 Islam klik sini.

Selain memperluaskan kuasa, mencari rembah, merompak hasil-mahsul di Timur, ada sebahagian daripada mereka juga membara "Perang Salib" ke benua sebeah sini.

Jestru apa sebenarnya yang cuba disampaikan oleh Tun M apabila menyeru untuk menghalau DS Najib???

Mahu menghalau semua orang Melayu dari Malaysia???

No comments:

Post a Comment

Komen-komen anda adalah dialu-alukan tetapi komenlah dengan bertanggung-jawab dan berhemah. Komen-komen yang keterlaluan, mencarut & makian mungkin akan ditapis. Apapun anda sendiri perlu bertanggung-jawab di atas komen-komen yang anda berikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List 1

My Blog List 3